2022-08-13 daagse cruise naar Basel

Vierlandencruise naar Basel

13 Dagen met Feenstra Rijn Lijn.

Het wordt een verrassingstocht, door de lage waterstand in de Rijn.

De Rijn laat zich niet weerhouden door landgrenzen en dat komt tijdens deze prachtige reis helemaal tot uiting. Van Nederland, naar Duitsland, Frankrijk en Zwitserland passeert u al varende verschillende grenzen. Laat u overweldigen door het gevarieerde landschap waar de Rijn doorheen stroomt. U ziet prachtige burchten en kastelen, gezellige wijndorpjes en indrukwekkende stadscentra. Grenzeloos genieten!

 

Woensdag 3 augustus 2022

De reispapieren zijn binnen. Een mail gestuurd naar Munckhof, het taxibedrijf, dat ze ons bij de hoofdingang moeten oppikken. Bericht terug gekregen dat het bij de chauffeursinstructie is vermeld.

Voor de mensen die ons en de Rembrandt van Rijn willen volgen:

https://www.vesselfinder.com/?mmsi=244630436

 

Vrijdag, 12 augustus 2022.

We worden gebeld door Feenstra Rijn Lijn met de mededeling dat door de lage waterstanden er waarschijnlijk een wijziging in het vaarprogramma plaatsvindt.

Er kan, zoals het er nu naar uitziet, gevaren worden tot aan Andernach. Als het flink gaat regenen misschien nog verder. Als het lukt probeert men de reis af te maken. Anders een alternatief via België en Nederland. We krijgen ook een tegemoetkoming in de consumpties. We hadden zelf al de beslissing genomen om mee te gaan dus we zeggen dat we zondag present zijn. We zien wel wat de tocht ons brengt.

We worden op 14 augustus om 14.55 opgehaald door de taxi wordt ons nog verteld.

 

Zondag 14 augustus 2022: Arnhem - Düsseldorf (Arnhem - Dusseldorf)

U bent vanaf 17.00 uur welkom aan boord. Aan het begin van de avond lichten wij het anker en zetten koers naar Düsseldorf. Na het diner kunt u in de gezellige lounge nader kennismaken met uw medepassagiers.

 

De taxi was wat verlaat om 15.30 konden we instappen. Er zitten al mensen uit Krimpen in en we gingen nog mensen in Sliedrecht ophalen. Daar was het adres net zo een puzzel als bij ons maar het is goed gekomen. De chauffeur kon lekker doorrijden.

Om 17.15 waren we bij de Rembrandt. De koffers worden bij de hut gebracht dus sjouwen is er niet bij. Even uitpakken, dat kan Lyda snel. In de hut waren ook papieren met excursies waar we ook de route uit kunnen halen. Dan naar de lounge. Daar krijgen we een welkomst drankje en wordt het programma besproken en kennis maken met de bemanning.

Hotelmanager is Willem Hamer en reisleider is Harry Hazekamp, deze heren zorgen ervoor dat alles op rolletjes verloopt.

Het vaar programma wordt later wat meer uitgewerkt in de hut neergelegd, dat zal wel morgen zijn. De grote lijn is: Düsseldorf, Bonn en dan terug naar Antwerpen, Rotterdam, Zaandam en naar Arnhem.

Na de welkomst meeting naar het restaurant. We hebben een tafel van 6. Adri, Tom, Betsie en Wijnand zijn onze tafelgenoten. We houden ze heel de reis. Maar we praten al gezellig dus dat komt wel goed.

Het is een 4 gangen gebeurtenis. Vooraf carpaccio en soep. Dan een cordon bleu met aardappelkroketjes. Toe een stukje taart met ijs. Na het diner is er koffie in de lounge.

We vullen het excursie formulier in en leveren het in. Dan aan de koffie en een drankje. Om 22.30 gaan we te bede.

 

Maandag 15 augustus 2022: Düsseldorf - Königswinter (Dusseldorf - Bonn)

Al voor het ontbijt komen we in Düsseldorf aan. Hier vindt u een bonte verzameling van moderne architectuur, oude kastelen, en zelfs Japanse tempels. Terwijl we onze reis vervolgen en langs o.a. Keulen en Bonn varen, wordt er ’s middags in de lounge een High Tea geserveerd. Het is al laat wanneer we in Königswinter arriveren. Hier zullen we de nacht doorbrengen.

 

Vannacht is er gevaren naar Düsseldorf, daardoor was er wat scheepsgeluid. Daar moet je even aan wennen maar het slapen gaat goed. We hebben extra kussens gevraagd en ook dat is goed gegaan. Om 08.00 uur meren we aan, als we aan het ontbijten zijn. Het ontbijt is even zoeken waar alles staat maar we komen eruit.

Na het ontbijt heb ik een wandeling, via de app. Komoot, gevonden van 4,5 km. We gaan hem doen Düsseldorf is nog rustig omdat de winkels wat later open gaan. De wandeling gaat goed. Hebben nog tijd over en drinken koffie in het Kaufhaus, lekkere koffie. Zoeken ook een DM voor wat boodschapjes. Er is in het centrum het nodige veranderd sinds ons laatste bezoek hier. Maar de weg weten we nog te vinden. Om 11.30 zijn we bij de Rembrandt. Net wordt onze hut schoongemaakt. Om 12.30 is het lunch time. Het is 3 gangen, de salade moet je zelf pakken. Een grote fles water, daar kunnen we vaker mee doen. Het hut nummer wordt erop gezet. Het menu: Broccolisoep, Kipfilet met gebakken aardappel, Aardbeienijs. Het zijn allemaal lekkere hapjes. We praten gezellig met de tafel gasten. Als de lunch gedaan is ligt in de hut het vaar-programma. Voor de liefhebbers hier de "route". Gestart in Arnhem en daarna naar Düsseldorf, Bonn, Koningswinter, Andernach, Koln, Nijmegen, Gorinchem, Antwerpen, Rotterdam, Zaandam, Hoorn, Enkhuizen, Lelystad, Wijk bij Duurstede en stoppen in Arnhem.

Zo een hele tocht. We hebben wat voor de boeg. Nu is het varen naar Bonn. Voordat we gaan varen nog wachten op een bemanningslid. Als die binnen is dan gaan we echt. Na 3 kwartier wachten is iedereen aan boord en gaan we varen.  Daarna gaan we in de lounge thee drinken. Later gaan we naar het dek, het is er lekker en je hebt ruim uitzicht. Ook hier drinken we nog een thee. Om 17.00 dreigt er een bui aan te komen en gaan we even naar de hut. De regen valt mee. Het diner gaat om 18.30 van start, we bestellen een fles rosé-wijn. De vis en gehaktbal smaakt ons goed. We maken een opmerking dat we iets meer groenten zouden willen. De bediening zal het noteren dat onze tafel een bak met groente extra krijgt. We zien het morgen wel. Na het diner in de lounge aan de koffie en een hoofdstukje lezen. Nog wat drinken en dan naar bed. In de avond meren we aan in Bonn. In de nacht een hoop gestommel. Het lijkt wel of het flink stormt. Als ik kijk dan zie ik verder niets. Dus we slapen lekker verder. Later blijkt dat we op het zand gelegen hebben met 1 kant. De deuren gingen ook vanzelf dicht of open, de Rembrandt was aan het wiebelen. 

 

Dinsdag 16 augustus 2022: Königswinter - Koblenz (Bonn - Koningswinter - Andernach)

In de ochtend heeft u in Königswinter nog tijd om een mooie wandeling over de promenade te maken. Onderweg naar onze volgende bestemming wordt de omgeving steeds mooier. Na de lunch meren we af in Koblenz, gelegen aan de monding van de Rijn en Moezel. De Altstadt is niet ver lopen en heeft vele winkelstraten en terrassen.

 

Vandaag staat een excursie door Bonn en Koningswinter met bezoek aan de Drachenfels op het programma . Om 09.30 starten we met Bonn, de bus is op tijd en wij ook. Claudio is de gids. Het is een mooie rustige route door Bonn. Het is een groene stad. Zien waar vroeger de regeringsgebouwen geweest zijn en waar het Amerikaanse leger een compound gehad heeft. Om 11.30 rijden we naar Koningswinter. Hier wandelen we door naar een Italiaans restaurant voor de lunch. Groentesoep, Tagliatelle en iets limon-achtigs toe. De mensen die op de Rembrandt zijn gebleven hebben de volgende lunch: Champignonsoep, Varkensschnitzel, met veel sperzieboontjes, als dessert een aardbeien mousse (met dank aan Betsie voor het bewaren van het menu.) Het is van ons ook smakelijk. Daarna wandelen we naar de Drachenfels bahn. We stappen in en de tandradbahn brengt ons een stuk hoger. Daar hebben we mooi uitzicht. De zon staat hoog aan de hemel, het is 27 graden maar voelt als 35 graden. We gaan eerst koffie drinken. In een soort kiosk is het niet zo druk en daar drinken we goede koffie. Dan gaan we een rondje wandelen ook naar de ruïne. Nog mooier uitzicht. We kunnen zien dat de Rijn wel erg smal is met veel zandbanken. Om 15.15 mogen we naar beneden en dan nog een klein stukje met de bus naar de Rembrandt. Die is naar Koningswinter gevaren. Zo komt er een einde aan deze excursie dag. Gepland is dat we om 18.00 vertrekken naar Andernach, het eindpunt van de Rijn voor ons op deze reis. We zijn iets later in Andernach. Het diner is weer goed, we hebben de truc door dat we iets meer kunnen vragen. Het is Duitse avond daar hoort natuurlijk zuurkool bij. Ik bestel wat meer. We tafelen lang na. In de avond komt een muzikant. We maken ook een klein dansje. De muzikant weet de zaak te vermaken, met Heidi en Louis Amstrong. Om 23.15 vinden wij het genoeg en gaan we naar de hut. Het is een rustige nacht.

 

Woensdag 17 augustus 2022: Koblenz - Rüdesheim (Andernach - Keulen)

De hoog boven de rivier gebouwde burchten en kastelen én de veel besproken Loreley zorgen vandaag voor een schitterend panorama. Al vroeg vertrekken wij richting Rüdesheim. Zodra we de Loreley zijn gepasseerd komt onze bestemming in zicht. Deze geliefde toeristenplaats heeft van alles te bieden. In het gezellige centrum van Rüdesheim kunt u een bezoek(*) brengen aan Siegfrieds Mechanisches Musikkabinett, of met de kabelbaan naar het uitzichtpunt bij het imposante Niederwalddenkmal. Het is allemaal de moeite waard. Ook de verschillende weinstuben in de beroemde Drosselgasse bieden de hele dag volop vertier.

 

Gezien de waterstand kunnen we niet verder en keert de Rembrandt hier om maar dat is om 11.00. Eerst ontbijten en dan nog een wandeling door Andernach. Het is nog een hele toer om aanzicht kaarten te kopen. Uit eindelijk bij de Tourist info kunnen we ze kopen met postzegels. Lyda schrijft ze gelijk en we leveren ze in bij een langslopende Postman. Die zijn onderweg. Eenmaal op de Rembrandt is het tijd om de steven te keren en gaan we richting Keulen. We drinken koffie in de lounge en maken een praatje met medepassagiers. Zo langzamerhand leer je wat mensen kennen. Het is een leuk gezelschap. We gaan ook nog even op het zonneterras zitten. Het is er goed uit te houden, er staat wel een windje en het is bewolkt. Omdat we nu stroomafwaarts gaan gaat het best wel snel. We gaan even in de hut. Ik tik het dagboek, Lyda leest een boekje. Ineens is het lunchtijd. We sluiten nu maar direct aan bij de saladebar. Nu is er nog. De lunch bestaat dit keer uit: Mostertsoep, Fish & Chips in bierbeslag met frites, toe bananen ijs. Meer vragen is geen probleem en er wordt gebruik van gemaakt. De gesprekken aan tafel gaan ook goed. We kunnen elkaar  goed vatten. De zon is ook gaan schijnen. We passeren de plaatsen die we op heenreis aangedaan hebben. Het gaat nu toch wel een stuk sneller. Op het zonnedek genieten we van het uitzicht. In de middag aan de thee en natuurlijk ook weer een praatje. Om 16.00 zijn we aangemeerd in Keulen en kunnen we van boord. We wandelen het centrum door en verbazen ons over de drukte op een doordeweekse dag. Ruim op tijd zijn we weer bij de Rembrandt. Zien we blauwe zwaai lichten bij de Rembrandt, toch niets gebeurd? Niet op de Rembrandt gelukkig maar er zijn daar surfplank figuren die te dicht achter grote schepen zijn. De politie heeft ze in de smiezen en houdt ze in de gaten. Zo komt de avond weer in zicht. Het diner is weer wel voorzien: Kipcocktail, Spinazie soep, wij hebben een maaltijdsalade (ik heb een wat grotere portie gevraagd en gekregen), toe rabarberkruimel met vanille-ijs. Het is weer een heel gebeuren. 

De avond starten we met nog een wandeling Lyda is nieuwsgierig waar de schaatsbaan tijdens de kerstmarkt is en wil het plein nu zien. Dus we wandelen er heen. Het is bij de 12e apostel een Italiaans restaurant. Vroeger kon je hier als je voor 16.00 besteld had eten voor half geld. Het is een goed herkenningspunt. Het "schaats" plein vinden we en dat ziet er nu heel anders uit. Ook hier zien de terrassen er vol uit. Lijkt op het Vrijthof in Maastricht. Als we weer op de Rembrandt zijn genieten we van de muziek verzorgt door DJ Harry. Hij heeft allemaal verzoeknummers. Het nummer van Lyda: Danny Vera Rollercoaster, wordt gedraaid. Het nummer dat ik aangevraagd heb schijnt nog niet in Spotivy te staan. Om 22.45 vinden we het welletjes en gaan we naar bed. 

 

Donderdag 18 augustus 2022: Rüdesheim - Speyer (Keulen -Nijmegen)

Met weemoed verlaten wij Rüdesheim en zetten koers naar Speyer. De majestueuze Dom in het centrum is de grootst bewaard gebleven kathedraal in Romaanse stijl. Ook een bezoek aan het techniekmuseum is zeker de moeite waard.

 

Verfrist ontwaakt. Om 03.00 zijn we gaan varen. We horen wat geluiden maar voor de rest valt het wel mee, we slapen er doorheen. Het ontbijt is een champagneontbijt. De glazen staan klaar bij het buffet. Wij laten ze voor wat ze zijn. Maar het ontbijt is weer goed. Met de koffietijd in de lounge en Harry is dan bezig met de was (sokken) op te hangen voor het sokkenspel. Wat dat is komen we niet te weten want voor de start zijn wij naar de hut gegaan. We varen nu richting Nijmegen. Het is een vaardag dus we moeten ons op de Rembrandt vermaken. Het weer start een beetje mistig en daarna is het bewolkt. De lunch is wel voorzien. Het is 2x warm eten op de Rembrandt. De lunch bestaat uit: Tomatensoep, Varkenssteak en Stracciatella mouse. We hebben er geen moeite mee. We varen dan nog steeds. Om 15.00 zijn we in Nijmegen. Het is nog een hele toer om alles vast te leggen. De kade is behoorlijk hoog. Normaal is dat de loopplank op een dek uitkomt en dat je dan gelijk op de kade staat. Nu moet de loopplank schuin naar boven gehesen worden, vanaf het zonnedek. Als alles goed vast ligt is het toch nog een behoorlijke steile loopplank om op de kade te komen. Op de telefoon weer een wandeling gevonden, die gaan we doen dan lopen we het centrum rond en zien we gelijk iets van Nijmegen. o.a. Het Kronenburg Park en de Sint-Stevenskerk. Hier kopen we een 3D bouwplaat voor de koude winterdagen.. Het is druk in het centrum en gezellig. Betsie heeft haar vriendin met haar moeder uitgenodigd om de Rembrandt te bekijken en naar het casino te gaan. Ze wil voor ons de vakantie terug winnen. Het diner gaat weer in alle vrolijkheid voorbij, het menu: Salami Waldorfsalade (De walnoten moeten we er maar bij denken), Hongaarse goulashsoep (geen dikke soep), Hollandse hutspot met verse worst. Zoals gewoonlijk je fantasie gebruiken maar het smaakt allemaal goed. Toe een chocolade mousse waarvan de mousse is verandert in een harde chocolade. Met wat frikken is het los te krijgen uit  het glas. Het houdt ons leuk bezig. Betsie gaat naar het casino en wij gaan naar de Spar voor flessen water. 

De avond is voor Harry met een Muziekquiz. We doen gezellig mee, behoren niet tot de winnaars maar ook niet tot de verliezers. van de 26 antwoorden hebben we 24 punten. Niet slecht. Het wordt een latertje.

 

Vrijdag 19 augustus 2022: Speyer - Straatsburg - Breisach (Nijmegen - Gorinchem)

Zonder dat u het heeft gemerkt zijn wij vroeg in de ochtend uit Speyer vertrokken. Vandaag ruilen we Duitsland in voor Frankrijk om een bezoek te brengen aan Straatsburg. De prachtige gebouwen getuigen van een rijke historie en het zal u dan ook niet verbazen dat juist deze stad dient als zetel van het Europees Parlement. Een gratis pendelbus(*) brengt u van het schip naar het centrum van deze prachtige stad.

 

Om 07.00 gaan we varen en de stroom valt uit. Het ontbijt gaat gewoon door maar even zonder warme dingen. Later is de stroom hersteld en is er thee en andere warme zaken. De zon laat zich nog niet zien. We zijn op weg naar Gorinchem. Om 11.30 meren we aan. Het weer is heiig. We drinken onze koffie en maken nog een praatje. Om 12.30 is  de lunch. Salade, Prei soep, Lasagne en choco-ijs. Het is een opgave maar we slaan ons er doorheen. Daar Betsie goede zaken gedaan heeft in het Casino wordt onze tafel flessen water aangeboden. Dank je wel Betsie. Weer een wandeling gevonden door Gorinchem. We lopen door het centrum en de wijken. Langs bezienswaardigheden. Ook de molen. Daar zien we iemand van de boot die met een schets bezig is. Blijkt de man uit België te komen en in iedere plaats waar aangelegd wordt een tekening te maken. Als hij dan later in de hut is wordt het ingekleurd. De tekening van Andernach ziet er al mooi uit. Na de wandeling gaan we thee drinken op het zonnedek. 2 bemanningsleden krijgen hier brandweer les. Ze moeten met de hele bepakking op het dek, met een soort blinddoeken voor het masker, hun weg vinden. Elkaar vasthouden en schuiven maar. Ze doen het goed volgens de instructeur. Wij gaan het winkelcentrum nog even in. Af en toe drupt het een beetje. Om 16.30 zijn we weer terug en doen we even rustig aan. Vanavond iets later het diner, omdat de mensen die met de excursie naar de Biesbosch zijn, ook wat later terug zijn. Om 19.00 is het dan zover. Het diner: Gerookte makreel, Groentesoep met balletjes, Betsie verdeeld haar balletjes, Lyda Kippenragout met gebakken aardappel en gegrilde courgette en ik ga voor de Groenten curry met Jasmijnrijst. Dessert is Griesmeelpudding met kersen saus. Er wordt ook nog een bakje met extra courgette en gebakken aardappel bij geplaatst.  We maken nog een avondwandeling. Er is vanavond geen entertainment dus we vermaken ons met praatjes. Er zou nog een vreugde vuur ontstoken worden op een veld bij de boot, maar dat gaat niet door. Om 22.45 gaan we naar de hut.

 

Zaterdag 20 augustus 2022: Breisach - Basel (Gorinchem - Antwerpen)

Terwijl u geniet van het ontbijt arriveren we in Breisach. Hier staan de bussen klaar voor de dagexcursie(*) naar Zwitserland. Na het ontbijt vertrekken de bussen voor deze prachtige tour die u de allermooiste stukjes van Zwitserland laat zien. Later deze dag zal het schip aankomen in Basel, waar ook de deelnemers van de dagexcursie aan boord zullen komen.

 

Om 05.00 worden de trossen losgemaakt en gaan we richting Antwerpen. We varen lekker door. Drinken koffie en brengen zo rustig de morgen door. Dagboek bij werken etc. Gaan de Kreekraksluizen door, hebben we even wachttijd om er door te kunnen. Om 12.30 de lunch: Salade, uiensoep, Gehaktballetjes met boontjes en puree, Witte chocolademousse (het lijkt wel allemaal slagroom) Betsie doet aan de verdeling zodat we allemaal genoeg krijgen. Adri begint moppen te tappen. Het is aan tafel een dolle boel. Na de lunch komen we aan in Antwerpen. Om 14.00 wordt er aangelegd in Antwerpen en voordat we dan van boord kunnen is het 14.30. We liggen in dezelfde haven als in het voorjaar met de Horizon, alleen aan de andere kant van de kade. We wandelen als eerste naar het MAS om van het uitzicht te genieten. De zon staat aan de hemel en de temperatuur is goed. Als we weer buiten staan zoek ik een route op de telefoon. Er is er 1 die 5 km lang is door het centrum. We gaan hem doen en komen door smalle steegjes en over het Marktplein. Het is er behoorlijk druk maar gezellig. De wandeling is goed te volgen. We zien weer andere dingen van Antwerpen. We drinken ook een muntthee in een drukke straat op de terugweg. Om 17.00 zijn we op de Rembrandt, moe maar voldaan. Om 18.30 het diner de gasten die de excursie gedaan hebben, met Karin, waren er over te spreken. Het diner: Het is Italiaanse avond de tafelkleedjes en servetten zijn aangepast en de bediening heeft ook iets Italiaans. Vooraf Siciliaanse salade, Minestrone soep. Hoofdgerecht Rundvlees broodje (in de vorm van een dikke frikadel) met gepocheerde aardappel en broccoli. Lyda heeft met tomaat-mozzarella gegratineerde rode baars (de beschrijvingen worden steeds mooier). Als dessert appeltaart met vanille-ijs. Ondertussen worden de nieuwtjes uitgewisseld. We horen dat het MAS in de avond ook open is. We besluiten met zijn vieren er nog naar toe te gaan om donker Antwerpen te fotograferen. Na de foto-uitstap terug op de Rembrandt hebben we avond-snack gemist. Er is wel live muziek door een zekere Werner. Hij zingt aan 1 stuk door. Tegen het einde doen Lyda en ik nog een dansje en een cha cha cha. We drinken de moctail off the Day een Pina Colada. Die smaakt lekker. Om 23.00 vinden we het ook bedtijd geworden.  

 

Zondag 21 augustus 2022: Basel - Breisach (Antwerpen - Rotterdam)

Basel ligt aan weerszijden van de Rijn, op de linkeroever ligt Groot Basel en op de rechteroever Klein Basel. De twee stadsdelen worden met elkaar verbonden door zeven bruggen, waarvan één spoorbrug. De Mittlere Rhein Brücke is de bekendste brug. Groot Basel herbergt het historische stadscentrum waar de 12e eeuwse Münster beeldbepalend is. In deze prachtige kerk vindt u het graf van Erasmus. De Marktplatz met het gotische stadhuis en jugendstilpanden behoort tot de belangrijkste pleinen. U heeft nog tot de lunch om deze interessante stad te verkennen. We varen ‘s middags weer terug naar Breisach, waar wij aanleggen om te overnachten.

 

Vroeg in de morgen worden de motoren gestart om op weg te gaan naar Rotterdam. Bij het ontbijt wil iemand weten hoe een spiegelei in het Engels heet. Het is een friedegg of een Sunny side up. Na wat gepraat, want niemand heeft direct het antwoordt, komen we eruit en wordt het eitje klaargemaakt. Het is vandaag weer een eind varen. We gaan weer door de Kreekraksluizen en het Rijn-Scheldekanaal. Via de Noord komen we in Rotterdam aan en meren af aan de boompjes kade t.o. het gebouw van de Nederlandse Bank. Ondertussen doen we de lunch: Bloemkool soep met knoflook crouton, Kipvleugeltjes met basmatirijst en zoetzure saus, Kokosroomijs met geroosterde kokos en slagroom. We zijn goed gevoed. Om 14.00 kunnen we van boord af, dat is wat vroeger dan verwacht. Er is een wandeling via de kade naar de zalmhaven en dan via de Ballentent naar de Maastunnel. We gaan die doen want na de renovatie van de tunnel zijn we er nog niet geweest. De zon staat aan de hemel af en toe wat bewolking de temperatuur is goed. Aan de kade ligt de laatste ss Rotterdam aangemeerd. Mooi om te zien. Als we aan de zuidkant van de Maastunnel zijn maken we een praatje met een vrachtwagenchauffeur die aan het genieten is van het uitzicht. We nemen de Nederlandse problemen door en zijn het met elkaar eens. Kijken nog even naar de (oude) ss Rotterdam. Terug door de tunnel en dan door het park. Drinken muntthee bij een Turk die nu in het vroegere Chalet Suisse zit. De thee is lekker. We zijn nu ook vlak bij Schoonoord. Lyda is daar nog nooit geweest. Het is een verborgen pareltje van Rotterdam een mooie tuin. We wandelen het door. Dan verder over de Westzeedijk en de Boompjes naar de Rembrandt. Het is inmiddels 16.45 geworden. In de hal van de Rembrandt komen we de Belgische man (Paul) tegen die zo mooi kan tekenen en we vragen hoe zijn dag geweest is. Blijkt hij niet van boord te zijn geweest. Hij wil graag de kubus woningen zien. We treden op als gids en gaan met hem aan de wandel. Via de Markthal, waar hij zijn ogen uitkijkt, je ziet de man genieten. Hij maakt veel foto's van het plafond. Over het marktterrein lopen we naar de kubus woningen. Ook hier kijkt hij zijn ogen uit. We hebben goed werk gedaan. Hij maakt ook foto's van ons, die stuurt hij later via de mail door. We hebben nu wat korter tijd om uit te puffen maar dat moet dan maar. Het diner start om 18.30 met dun gesneden kalkoen. Wortel-sinaasappelsoep,  Hoofdgerecht Rundvlees sukade met romige mosterd/aardappelpuree, boterbonen en lichte honing jus. (Ik verzin het zelf niet). Schaaltje extra groente. Dessert Vlaflip Rembrandt van Rijn (vanillevla met "Frozen yoghurt") en rood fruit saus. Er wordt nog dessert bijgebracht en dat wordt vanille-ijs want de toetjes zijn op.

Er wordt omgeroepen dat er vanavond leuke muziek gedraaid wordt.  

Om 21.00 gaan we naar de lounge en de muziek is al bezig. Er wordt van alles wat gedraaid via spotify. Het is een dolle boel. Om 22.00 gaan we varen, we varen vannacht door naar Zaandam. 

 

Maandag 22 augustus 2022: Breisach - Kehl (Rotterdam - Zaandam - Hoorn)

Recht tegenover de plaats Straatsburg ligt het grensstadje Kehl. Het nabijgelegen park werd jaren geleden gebruikt voor de Bundesgartenschau. Hier kunt u nog steeds diverse mooie en bijzondere kunstwerken bezichtigen.

 

Om 07.00 meren we aan in Zaandam, tegen de Poseidon aan. De Horizon is er ook die gaat weer verder. Op de Poseidon is een fietsvakantie bezig. De fietsers doen een tocht naar de nieuwe aanlegplaats van de Poseidon. Na het ontbijt gaan we met de bus naar de Zaanse Schans. We worden in 2 groepen rond geleid. We hebben gids Anneke. Ze vertelt leuk en steken er nog wat van op. Het weer is zonnig. Er zijn veel toeristen. Japanners, en Israëliërs zijn in de meerderheid. Bij verfmolen De Kat gaan we naar binnen. Krijgen uitleg van de molenaar en klimmen de trap op. Op de omloop heb je mooi uitzicht. Terug naar de start en daar bezoeken we ook het wevershuisje. Dit valt wat tegen omdat we in een winkeltje terecht komen zonder verdere uitleg. Daarna gaan we aan de koffie. We hebben nog wat tijd over en bezoeken de klompenmaker. Op tijd voor een demonstratie. In 5 minuten is een klomp gemaakt. Dan terug naar de bus en naar de Rembrandt. We zijn op tijd voor de lunch: Romige soep met groenten garnituur, Wijting filet met pasta, baby wortel en witte wijn saus (+extra schaaltje), toe Vanille Panna Cotta met rode vruchtensaus. De wijting is niet mijn favoriet maar ik eet het wel op. Voldoende gevoed gaan we de middag in. Betsie en Wijnand gaan fietsen, die hebben ze gehuurd. Wij gaan foto's overzetten van de "Belgische" man en dan de foto's die hij gemaakt heeft van Rotterdam. Daarna zien we wel verder. Het overzetten van de foto's is snel gepiept Ipad naar Ipad gaat snel, dat werkt goed bij Apple. De man is verbaasd over de snelheid. We hebben mooie plaatjes. Zelf laat hij nog even zien wat voor schilderijen hij maakt. Vroeger is hij grafisch ontwerper geweest dus dan is schilderen als hobby niet zo vreemd. Hij maakt mooie dingen. We gaan ook nog een wandeling door het centrum van Zaandam maken. We wandelen naar het Inntel-hotel dat eruit ziet als opgestapelde Zaanse huizen, ook het stadhuis is zo gebouwd. Ook hier is het gezellig druk. Op de terugweg moeten we wachten bij de brug die gaat open voor een groot vrachtschip de "Lombardije". Op de Rembrandt drinken we thee en gaan we nog even op het zonnedek zitten. Om 17.00 gaan we varen naar Hoorn. Vanavond hebben we een Aziatisch buffet. Vooraf: "Bawang goreng". Soep: "Sato ayam". Hoofdgerechten: 'Rendang", "Bakmi Goreng", "Telor Balado". Dessert: "Dadar gulung".

 

Het buffet begint goed maar wordt allengs een beetje een puinhoop. Men heeft de "vergissing" gemaakt om alles tegelijk aan te bieden. De koude (bij-) gerechten staan op de buffet tafel en de warme worden opgeschept, dit aan het eind van de buffet tafel. De buffet tafel is in spiegelbeeld maar dat snapt niet iedereen. dus er wordt toch ook rond gelopen. Dan de warme gerechten dat is maar 1 rij dus alles stroopt op. Maar uiteindelijk krijgt ieder zijn deel. Het is wel een geduld kwestie en dat heeft niet iedereen. Tijdens het eten komt Willem langs om te vragen hoe het is. Het eten is goed maar de presentatie laat te wensen over. Betsie zegt dat het niet goed is. Willem is daar niet echt blij mee en loopt weg. Nu heeft Betsie wel een beetje recht van spreken want ze heeft pindasaus gevraagd en gekregen maar de saus was koud, dus niet lekker. Lijkt erop dat Willem wat moeite heeft met kritiek. Wijnand heeft wat moeite met droog eten en heeft het wel een beetje gehad. Als het buffet ten einde is heeft ieder toch zijn buikje vol alleen er zijn verbeter punten en het levert ons ook iets op. We trekken ons even terug in de hut ons voorbereiden op de Bingo avond. Als we om 21.00 in de lounge komen, zitten onze tafelgenoten samen met Willem te praten. Willem is weer bij zinnen gekomen en heeft uitleg gevraagd en gekregen. De lucht is geklaard. We houden er een gratis rondje aan over. Wijnand komt wat later want die moet even bijkomen. Zo komt alles weer goed. De bingo verloopt goed. Iedereen begrijpt wat de bedoeling is met de links/rechts rijtjes. Adri/Tom winnen een herenhorloge en wij hebben geen prijs. Om 22.00 is het afgelopen en maken we nog een praatje ook met andere gasten. Om 23.00 meren we aan in Hoorn. Dan vinden wij het tijd om de hut op te zoeken.

 

Dinsdag 23 augustus 2022: Kehl - Mannheim (Hoorn - Enkhuizen)

We richten nu de steven op Mannheim. Op de kilometers lange winkelpromenade is het altijd een drukte van jewelste.

 

Vanmorgen rustig aangedaan. Na de koffie zijn we aan de wandel gegaan. Met behulp van de app. een wandeling, niet te lang, gevonden. Hoorn is een leuke plaats. We komen ook door het centrum. Zien een winkel met bouwplaten in hout maar die is vanmiddag pas open dus ook een middag wandeling. De zon staat hoog aan de hemel. Op tijd zijn we voor de lunch. Oosterse stijl linzensoep, gepaneerde runderrol met friet en tijmjus, Pistache roomijs met verse sinaasappel en chocoladesaus ook met kruimel. Het geheel gaat goed naar binnen en we kunnen er weer tegen. Wijnand heeft nog een tip voor een wandeling. Ik combineer die met de "bouwplaat" winkel. Betsie en Wijnand krijgen kennissen op bezoek. We zien ze ook nog even en vertellen dat ze de groeten moet doen van Rein. Later horen we dat dit enige verwarring heeft gegeven. We wandelen de winkelstraat door en Lyda steekt een kaarsje op in de Koepelkerk. In de bouwplaat winkel hebben ze keuze te over. Ik koop een soort eeuwigdurende kalender. Om te zien of ik het wat vind. Je moet tenslotte klein beginnen. Dan op weg naar de vogeltjes. De kaart is niet echt gedetailleerd dus dan maar vragen. Krijgen alleen maar vraagtekens. Dan maar Google Maps erbij halen en dan de juiste richting opzoeken. Wij komen goed uit. De vogeltjes vinden het leuk om ons te zien. Er zijn ook twee eekhoorntjes. We wandelen verder een parkje door en komen een poortje met huisje tegen. Weer verder komen we 3 pandjes tegen die teksten op de gevels hebben. Dan hebben we een rondje gemaakt en gaan we naar de Rembrandt. Iets te laat voor de thee maar we kunnen nog wel een kopje krijgen. Intussen komen Wijnand en Betsie ook terug. Ze zijn weer bijgepraat. Om 16.30 gaan we varen naar Enkhuizen, daar brengen we de avond door. We leggen aan naast een schip van Viking, daar moeten we overheen om aan de wal te komen. Het diner om 18.30: Salade van rode biet, fetakaas, ui, appel en croutons met tijmdressing. Soep, geroosterde knoflook- en Groentesoep met aromatische croutons. Hoofdgerecht we hebben de keuze uit: Zacht gestoofde varkensnek geserveerd met peterselie aardappels en gemengde groenten of Mahi Mahi (vis) filet geserveerd met peterselie aardappels, gemengde groenten en bieslook saus of Vegetarische schnitzel met peterselie aardappels en gemengde groenten. Dessert Mokkacake met stracciatella-ijs. Ik verzin dit niet zelf maar zo ziet de menu kaart eruit. Nu zijn het gelukkig allemaal kleine hapjes. Als voorbeeld de aardappelen zijn 4 dunne plakjes aardappel. Maar als je meer wilt hebben dan kan je bijvragen. We komen niets te kort en het is allemaal smakelijk. Na het diner doen we nog even een kort wandelingetje door Enkhuizen. Bij het over de Viking lopen zien we dat de Horizon er ook ligt. Ook zien we een gast die we toen ook meegemaakt hebben, de parlevinker uit Rotterdam. Hij is nu alleen in het voorjaar was zijn vrouw en verdere familie er ook bij. Hij herkent ons en we maken een praatje, ook een docent van Viking staat erbij en zo wordt het nog een heel gesprek. Het Vikingschip is op dit moment een opleidingsschip voor Viking medewerkers. Daarna besluiten we om toch nog maar even Enkhuizen in te gaan. Lopen naar de Drommedarispoort en terug. Het ziet er heel gezellig uit. In de lounge is vanavond muziek door Take Two, die hebben we op de Horizon ook gehad. Ze spelen leuke nummers en het zingen is ook goed om aan te horen. Om 22.45 gaan we naar de hut. We lezen dat het met Eddie ook goed gaat.

 

Woensdag 24 augustus 2022: Mannheim - Andernach (Enkhuizen - Lelystad)

De talrijke burchten en kastelen laten een onvergetelijke indruk achter. Onze bestemming Andernach heeft een gezellig centrum met smalle straatjes en vele winkeltjes. De stadsmuren, die nog grotendeels intact zijn, stammen uit de tijd van de Romeinen.

 

Vandaag in Enkhuizen. We hebben de excursie geboekt voor het Zuiderzeemuseum. Om 09.00 staan we paraat en wandelen we naar het bootje dat ons naar het museum brengt. Een gids van het museum begeleid ons al. Een boottochtje van 20 minuten en dan zijn we er. Daar splitsen in 2 groepen. Wij hebben Andrea als gids. Ze is een Oostenrijkse die in Nederland terecht is gekomen. Het is een mooie rondleiding en ze vertelt leuk. Maar de tijd is eigenlijk tekort. Er is veel te zien. Om 11.20 moeten we in het bootje naar de haven zitten. De Rembrandt vertrekt om 12.00 naar Lelystad en het Vikingschip vertrekt ook. We missen de aankondiging van de lunch maar Betsie waarschuwt ons. We nemen geen soep maar de rest wel. Braadworst, rodekool en aardappelmousseline. Toe wentelteefjes van suikerbrood met vanille-ijs. We zijn weer gevoed. Ondertussen zien we Lelystad aankomen dus we hebben de middag te besteden. We doen rustig aan want de zon staat hoog aan de hemel en het is warm. Na de thee doen we een wandeling van bijna 4 km. Via de dijk door een woonwijk en een parkje. Soms met een lekker windje. De Batavieren haven wordt omgebouwd voor de HISWA een hele onderneming. Drijvende plateaus met tentjes erop en op de kade ook tentoonstellingsruimten. Zal met de toestand in de wereld wel niet zo een succes worden want de Russen komen niet. Maar de wandeling is goed te doen en om 17.00 zijn we weer op de Rembrandt. We doen rustig aan tot het diner. Dat ziet er als volgt uit: "Caprese" Mozzarella en tomaat. Paprika tomatensoep. Kalkoen schnitzel met ratatouille groenten, aardappelpuree en pepersaus. De Jachtschotel is met vegetarische gehakt. Dat smaakt ook. Als dessert warm geserveerde broodpudding met bramencompote maar er zit ook ijs bij. Na het diner gaan we naar de hut en werk ik het dagboek bij. In de hut ligt een brief (zoals iedere avond) met het programma voor morgen. Daar heeft men het over afrekenen, dus het einde zit eraan te komen. Vanavond nog een super muziek bingo met Harry, de reisleider. Het gaat om 21.00 van start. Ieder een bingokaart. Harry heeft een playlist op Spotify en ieder nummer heeft een bingo-nummer. Als een nummer gespeeld wordt roept Harry een bingo-nummer. Wie zijn kaart vol heeft, heeft gewonnen. Het zijn wel leuke nummers die gespeeld worden en er wordt driftig meegezongen. Het duurt nog een hele tijd voordat er bingo is. Wij niet. De picknickmand is voor de gelukkige, Harry is blij dat hij er vanaf is. Om 22.45 is het bedtijd.

 

Donderdag 25 augustus 2022: Andernach - Bonn - Duisburg (Lelystad - Wijk bij Duurstede)

Na het ontbijt komen we in Bonn aan. Het voetgangersgebied van deze stad is één van de grootste in Duitsland. In de gezellige smalle straatjes en rondom de sfeervolle pleinen zijn winkels in overvloed. Bekende winkelstraten zijn onder andere de Bonngasse, de Poststrasse en de volledig gemoderniseerde Friedrichstrasse. Of brengt u liever een bezoek aan het geboortehuis van Beethoven? Halverwege de middag vervolgen we onze reis naar Duisburg waar we zullen overnachten.

 

Na een rustige nacht, slapen we een half uurtje uit. Vandaag is er niets te doen. We ontbijten en na de koffie gaan we even Bataviastad opzoeken. Vooraf even naar de hut om water mee te nemen, staat er een champagnefles met glazen klaar. Wat een verrassing. Het weer is zoals het deze reis is weer goed. Veel zon. Bataviastad wandelen we door, we gaan sommige winkels in om een pet voor mij te zoeken. Petten genoeg (heel duur) maar we vinden er voor mij niets bijzitten. Gaan weer terug via het pad langs de kade, dit gaat sneller dan de heen wandeling. We wandelen ook bij de Rembrandt nog even rond en dan aan boord. De kapitein vraagt of nu iedereen aan boord is zodat hij kan vertrekken. Hij moet nog even wachten er komen nog wat passagiers aan. In de hut liggen wat papieren, zoals envelop voor de tip en een enquête. Om 11.45 vertrekken we richting Wijk bij Duurstede. Om 12.30 de lunch: Salade, gele curry soep met ananas, Penne pasta met gebakken champignons, ui, Parmezaanse kaas en truffel roomsaus. Toe chocolade-ijs met karamel en slagroom. Het gaat er weer goed in. Daarna gaan wij naar de hut even op ons zelf. Om 15.00 theetijd in de lounge. We varen nog steeds en het is warm. Verder is er deze dag niet zoveel te beleven. We hebben echt een rustdag.

 

Ik tik dit nu op de laatste dag terwijl we al in Arnhem zijn. De papieren zijn opgeborgen dus de samenstelling van het Farewell/Captains diner komt later. De Kapitein heeft zijn witte Gala kostuum aan en hij houdt ook een praatje. Het is allemaal voorspoedig verlopen.

Na het diner aan de koffie. Lyda gaat pas morgen de koffers doen.

Maar als we naar bed willen gaan belt Betsie ons met een voorzichtig stemmetje dat Tom gevraagd heeft voor een ambulance. Er schijnt iets aan de hand te zijn met Adri. Willem is in de regel modes en die kan je nu even niet lastig vallen. We wachten even in de hal. Als Willem aanspreekbaar is horen we dat de ambulance onderweg is. We kunnen niets doen dus we gaan maar naar bed.

 

Het Farewell/Captains diner: Vooraf: Surimi krabsalade met paprika, dille, tomaat, krokant bladerdeeg en citroendressing.

Romige aspergesoep met groene kruiden.

Hoofdgerecht: Medium gebakken ossenhaas geserveerd met een tuin van baby wortel, sjalot, broccoli, pommes ducheses en truffel jus.

Grand dessert: Huisgemaakte chocolade verrassing met mango-ijs en Butter scotch saus en front Jelly.

 

Toch wel een hele mond vol. Maar zoals heel de reis het is allemaal smakelijk.

 

Vrijdag 26 augustus 2022: Duisburg - Arnhem (Wijk bij Duurstede - Arnhem)

Ook aan deze mooie reis komt een einde. In de loop van de ochtend staat ter afsluiting een heerlijke champagnebrunch voor u klaar. Om 11.00 uur arriveren wij weer in Arnhem en nemen wij afscheid van u.

 

Om 05.00 gaan we varen naar Arnhem. Lyda pakt de koffers en ik druk mijn snor dan kan ze dat alleen doen. Anders loop ik toch maar in de weg. Om 08.30 zijn we in Arnhem het gaat sneller dan gedacht. Tijdens het ontbijt wordt aangemeerd. En verbazing dat Adri er ook is. Ze heeft de nacht in het ziekenhuis doorgebracht. Haar (kunst)heup was nog net niet uit de kom. Ze hebben dat vannacht weer kunnen zetten en ze is weer terug gekomen. Ze heeft ook weer praatjes. Alleen wat misselijk. Na het ontbijt alles uit de hut halen en koffie drinken in de lounge wachten op de taxi. Betsie doopt Wijnand nog even met wat water. Adri en Tom worden opgehaald door een kleindochter. Betsie en Wijnand door familie, wij zijn de laatsten van ons groepje. We zien Pieter aan boord komen. Dat was de Hotelmanager op de Horizon. We maken nog een praatje met hem. Hij mag de komende reis van de Rembrandt begeleiden. We wensen hem veel plezier. Om 11.00 staat de taxi voor en met dezelfde mensen als op de heen reis gaan we richting huis. Het gaat allemaal lekker snel en om 13.00 zijn we thuis.

 

Epiloog:


We hebben een andere reis gekregen dan we geboekt hadden maar zeker niet minder.

Met onze tafelgenoten hebben we geboft en daar zijn we dankbaar voor.

Deze reis wordt weer bijgeschreven als zeer geslaagd.

Voor een video-verslag zie :https://www.youtube.com/watch?v=uL-7xAPca0o

Maar voor ons komt er nog een klein vervolg. Voor het avondeten hebben we een tafel bij "aan tafel" in de Vijverhof gereserveerd. Hier is het een drukke avond, het menu is het volgende: Franse uiensoep, Frans sudder hamlapje, Franse rosé saus, Haricote-Vert met spek en ui, Frisse salade, Franse friet, Kriel met Peterselie en roomboter. Als nagerecht: Chocolademousse met slagroom. Voorwaar ook een heel diner als afsluiting van deze reis/vakantie.

Lyda en Rein Hoen

Rembrandt van Rijn

Een riviercruise met de luxueuze Rembrandt van Rijn is beslist een aanrader. Met zijn fraaie interieur en de uitmuntende verzorging aan boord, staat de Rembrandt van Rijn met recht te boek als exclusief. Het schip is royaal opgezet, met een riante entree, een groot restaurant en ruime hutten. De prachtige kleuren en mooie materialen zorgen voor een warme uitstraling.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Betsie
2 jaar geleden

Reuze genoten van de reis, tafelgenoten en uiteraard van het prachtige reisverhaal van Rein. Lieve groetjes

Ad En Loes
2 jaar geleden

Wat gaat het toch snel he morgen alweer op huis aan. Maar ondanks de aanpassing kwa reis toch best wel veel gezien lezende je verslag.

Joke
2 jaar geleden

Nogmaals, toch een geweldige reis enne.....met Eddy gaat het prima

Joke en Hugo
2 jaar geleden

Fijn te lezen dat jullie het naar je zin hebben. Er zit nu al bijna een week varen op. Nu komen jullie in bekend terrein maar Antwerpen is groot dus vinden jullie nog
wel wat nieuwe plekjes. Rotterdam heeft misschien ook nog wel wat verrassends. Het waterpeil is er in ieder geval nog hoog genoeg. Nog een fijne week verder. Groetjes!!

Lilian Timmerman
2 jaar geleden

Heerlijk genieten, véél plezier verder